Oamenii descopera noi si noi metode de a face ca tot noi oamenii, sa putem vindeca anumite boli ale noastre sau lucruri din pricina carora suferim. Astfel, oamenii de stiinta americani au reusit sa imbunatateasca performantele unui implant retinian, sau ochi bionic, pentru a-i ajuta pe cei care si-au pierdut vederea, prin realizarea unui cod care transmite catre creier stimuli vizuali.

Codul acestuia este format din modele specifice de impulsuri electrice. Prin integrarea acestora in implantul retinian, specialistii au reusit sa restabileasca vederea unor cobai cu vedere partiala. Dupa ce s-au efectuat o serie de teste, s-a ajuns la concluzia ca soarecii erau capabili sa discearna carcateristicile faciale si sa urmareasca imaginile cu privirea.

Cercetatorii au facut o reconstituire bazata pe semnalele electrice pe care le dadea implantul retinian al cobailor din care a rezultat chipul unui nou-nascut. Totusi, cu acelasi implant retinian, dar fara a activa codul, ceea ce se distingea erau doar cateva pete neclare, sterse si luminoase.

Prin inlocuirea celulelor fotoreceptoare naturale cu cele artificiale, oamenii de stiinta spera sa redea vederea pacientilor. Studiul acestora arata ca stimulrea rezolutiei, numarul de „pixeli” pe care ochiul il poate vedea, nu este suficienta. Astfel, pentru ca imaginea sa fie transmisa cu succes la creier, semnalele luminoase trebuie sa fie transpuse in modele specifice de impulsuri electrice.
Prin urmare, o mare veste buna pentru cei care nu pot vedea. Din punctul meu de vedere nu pot decat sa ii felicit din suflet pe cei ce au inventat acest ochi bionic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *