Temperaturile ridicate continua sa creeze disconfort, si cum intotdeauna cautam confort, cautam si solutii pentru a scapa de aerul prea cald, insuportabil de respirat. Vorbim aici despre ventilatie, despre sisteme eficiente care sa asigure fluxul de aer necesar, la temperaturile dorite.

Ca si orice alt dispozitiv, un sistem de ventilatie eficient necesita si o alimentare corespunzatoare. Isi intra in rol aici motoare electrice de capacitate mare – daca vorbim de o activitate intensa si desfasurata la scara larga, sau motoare electrice de capacitate medie sau mica ori in trepte ajustabile de turatie care sa ofere necesarul de debit de aer pentru incaperi de dimensiuni mai reduse.

Misiunea ventilatiei corespunzatoare poate fi una facila in sectorul rezidential. Un sistem de aer conditionat sau cateva ventilatoare  de camera rezolva rapid problema. Cand vine vorba insa de o scara mai mare de activitate, se impun solutii mai complexe. Importanta ventilatoarelor industriale si a motoarelor electrice de mare putere care le actioneaza devine astfel inegalabila. Tipul ventilatorului ales difera in functie de situatie, insa in alegerea motorului electric ce va alimenta un intreg sistem trebuie avute in vedere o serie de specificatii.

Tensiunea necesara pentru motorul electric este primul aspect de avut in vedere. Exista motoare electrice monofazate si trifazate care indeplinesc cerintele, insa este obligatorie stabilirea puterii la care este necesar sa functioneze motorul electric. Aceasta putere trebuie sa fie una apropiata sau egala cu cea a utilajului sau angrenajului pe care il actioneaza.

Un motor electric potrivit inseamna atat unul ce functioneaza la tensiunea cu care este alimentata intreaga cladire ce trebuie ventilata, cat si unul care sa se adapteze din punct de vedere al puterii necesare. Rationalizarea consumului este aici un obiectiv principal – regimul de lucru trebuie stabilit dinainte, pentru ca functionarea sistemului de ventilatie sa fie una conforma cu parametrii necesari.

Viteza la care va lucra motorul are o influenta directa asupra rentabilitatii si eficientei sale. In unele cazuri sunt necesare trepte adaptabile de viteza si turatie, lucru ce poate fi realizat prin motoare electrice speciale sau accesorizate cu reductoare si regulatoare de turatie.

Conditiile in care va actiona motorul electric ce alimenteaza si regleaza functionarea sistemului de ventilatie sunt de asemenea foarte importante. Praful, gradul de umiditate ridicata sau temperaturile extreme impun astfel protectii suplimentare – exista astfel de motoare electrice adaptate si adaptabile oricaror nevoi.

Un necesar absolut pentru misiunea ventilatiei – dupa cum spuneam, motoarele electrice industriale sau utilizate in alte sectoare ofera tot timpul necesarul de putere, viteza si debit de aer dorit in orice situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *