Cele mai dificile probleme cu care se confrunta un profesor la sala de clasa sunt cele ce tin de comportament si de atitudine, dar si de unele situatii din mediul extern, motiv pentru care acesta trebuie sa fie foarte abilitat pentru a oferi sprijin in cele mai grele situatii cu care se confrunta elevii.

Pentru ca adolescentii au o fire mai rebela acestia tind sa fie supusi conflictelor in  clasa de elevi, mai ales din motive ce tin de anturaj, de personalitate, de pareri diferite, de puncte de vedere diferite sau de actiuni diferite.

In situatiile in care elevul se confrunta cu o problema de viata preluata din mediul de acasa sau cel social, acesta se simte de cele mai multe ori nesigur pe sine, are o stare de tristete si de melancolie si simte ca nu face parte nici macar din clasa de elevi,\. Acest elev in mod sigur are nevoie de consiliere, motiv pentru care profesorul trebuie sa detina si unele cunostinte de psihologie, pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor.

Unele conflicte in clasa de elevi se datoreaza si comportamentelor acestora, pentru ca nu sunt obisnuiti sa fie ascultati sau nu iti pot impune punctul de vedere. Se spune ca ascultarea si atentia constituie principalii factori in rezolvarea unui conflict. Daca problema este ascultata, atunci ea este pe jumatate rezolvata.

Cele mai multe sfaturi ce vin de la profesori sunt cele de viata, in care au avut de infruntat poate situatii si mai grele, dar intotdeauna au pastrat increderea in elevi, in principiile acestora de viata si in ceea ce simteau acestia.

Pentru ca unii din profesori au o atitudine mai severa decat altii, adolescentii se tem sa vorbeasca cu acestia si ajung in cele din urma sa isi oprime gandurile si actiunile in fata lor, transferand sentimentele negative catre alti colegi de clasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *