Sindromul de canal carpian este o afectiune destul de des intalnita care se caracterizeaza prin compresiunea nervului median la incheietura mainii, pe partea palmara unde exista o structura anatomica fibro-osoasa care se numeste canal carpian. Aceasta afectiune si avansarea ei necesita tratarea chirurgicala pentru sindromul de tunel carpian.

Sindromul de canal carpian este o afectiune care se manifesta printr-o crestere a presiunii exercitate asupra nervului median. Mai exact, aceasta afectiune genereaza pensarea nervului generand amorteli, furnicaturi sau o combinatie intre acestea. Atunci cand vorbim despre amorteli si furnicaturi acestea se resimt cel mai frecvent in degetul median si inelar.

Simptomele apar mai ales in timpul noptii, insa pot fi resimtite in aceeasi masura si ziua. De obicei, simptomele sindromului de canal carpian este resimtit de catre persoana, mai ales in timpul conducerii un autovehicul sau in timpul cititului. Cu alte cuvinte, aceasta afectiune se caracterizeaza prin lipsa fortei de a apuca anumite obiecte. In unele cazuri mai severe, sensibilitatea tactila poate fi pierduta total, iar muschii de la baza policelui se atrofiaza in timp.

Tratament pentru sindromul de canal carpian

Terapiile de recuperarare sunt foarte importante in cazul in care suferiti de aceasta afectiune. Mai exact, poti incerca terapia Bowen. Aceasta terapie este foarte benefica, mai ales in stadiul incipient al bolii.

In cazul in care starea nu se amelioreaza in urma tratamentului medicamentos si fiziokinetic se recomanda apelarea la chirurgie pentru tratarea amortelii si furnicaturilor la nivelul mainii.

Evolutia bolii este spre agravare progresiva daca nu se respecta masurile de preventie, in primul rand si ulterior masurile terapeutice. Leziunile nervului median in cadrul sindromului de tunel carpian ce evolueaza de mult timp determina dificultati in folosirea mainii, aparitia atrofiei muschilor degetelor 1-4, sechelele ramanand definitive.

Cea mai importanta recomandare de preventie a bolii este evitarea suprasolicitarii mainilor dar si tratarea corecta a altor boli care pot cauza sindromul de tunel carpian, mentinerea unei greutati corespunzatoare, evitarea fumatului, realizarea unor exercitii fizice care sa ajute flexibilitatea mainii, incetarea activitatilor care creeaza disconfort local,evitarea aportului de sare care favorizeaza aparitia edemelor, evitarea frigului si folosirea ortezelor de incheietura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *