Conform unui studiu recent, sapunurile antibacteriene nu sunt chiar atat de antibacteriene. In efectuarea de o serie de experimente mici, inclusiv unul care a cuprins si voluntari oameni, autorii studiului au descoperit ca sapunurile antibacteriene care contin triclosan- un antimicrobial destul de des utilizat- nu au dat dovada de conditii mai bune in uciderea bacteriilor, fata de sapunurile regulate.

Inspirati de o propunere a FDA care a fortat companiile producatoare de sapun sa dovedeasca cat de eficiente sunt acestea in lupta cu bacteriile si in prevenirea raspandirii microbilor, oamenii de stiinta au descis sa analizeze 20 de tulpini de bacterii care pot fi distruse cu o cantitate de numai 0,3% triclosan, concentratia maxima autorizata in statele din Europa, China, Canada si Australia.

Pentru a simula experienta unei spalari de maini, acestia au expus bacteriile pentru 20 de secunde in fata unui amestec de apa si sapun, asigurandu-se ca fac acest test de cel putin doua ori, odata cu apa la temperatura camerei si odata cu apa fierbinte. „Nu a existat nicio diferenta in activitatea bacteriana atunci cand s-a folosit sapun simplu si sapun antibacterian si nici nu a contat temperatura apei.”- au concluzionat autorii studiului.

Destul de interesant insa, acestia au descoperit ca a existat o diferenta foarte mica in capacitatea de lupta impotriva microbilor atunci cand s-a folosit apa fierbinte sau calduta. „Aceste rezultate resping convingerea comuna ca spalatul pe maini in apa calda este mult mai eficienta decat spalatul pe maini in apa cu temperatura normala.”

Cat de eficient este triclosanul?

In timp ce autorii sustin ca triclosanul are o eficienta mai mare in sapunurile lichide sau in concentratii mai mari, acestia doresc sa reaminteasca oamenilor ca sapunurile antibacteriene au o eficienta destul de scazuta in lupta cu germenii, comparativ cu un sapun obisnuit. De asemenea, oamenii de stiinta avertizeaza ca utilizarea de sapunuri antibacteriene ar putea determina o crestere a rezistentei la antibiotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *