Fiind iarna inca, m-am gandit sa vorbesc despre raceala, care pe unele persoane pare sa nu le afecteze deloc, iar pe unele mai mereu. Exista anumiti factori care arata daca suntem sau nu predispusi la aceasta raceala.

Cercetatorii au realizat un studiu in care au izolat un marker biologic care are o asa-zisa putere de a prezice oamenii care sunt predispusi  riscului de a raci. Markerul este  unul foarte stabil, apare  la inceputul perioadei de adult a vietii noastre si indica predispozitia noastra la raceala.

Sheldon Cohen este coordonatorul acestui studiu, de la Carnegie Mellon University, din Pittsburgh, SUA. Specialistii care au participat  la acest studiu au analizat 152 de persoane sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani. Persoanele au fost expuse virusului care provoaca raceala, in timp ce le-au fost introduse pe cale nazala microorganismul responsabil de aceasta afectiune.
Fiecare din voluntarii care au participat la studiu a primit cate 1.000 de dolari. Dupa perioada respectiva, fiecare volutar a fost tinut in carantina cate cinci zile. Cheia rezistentei in fata acestor infectii sta in lungimea telomerilor, care sunt niste microorganisme aflate in celulele imunitare si au un rol major in aceasta privinta.
Acesti telomeri sunt si mai importanti pe masura ce oamenii incep sa imbatraneasca. Lungimea lor este influentata de stilul de viata al fiecaruia, incluzand stresul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *