La inceput, stirile conform carora inginerii de software invatau robotii sa isi asculte stapanii lor umani suna putin cam ciudat: chiar ar trebui intr-adevar sa permitem masinariilor inteligente sa ne spuna nu? Dar, odata ce te gandesti la acest lucru, poti vedea de ce o astfel de caracteristica ar putea sa ne sfarseasca viata.

Considerand ca un robot lucreaza in productia pentru masini: de cele mai multe ori, robotul va urma instructiunile cu care a fost insarcinat, insa daca un om ii iese in cale, masinaria trebuie sa fie suficient de inteligenta pentru a se opri din ceea ce face. Trebuie sa stie ca e nevoie sa isi intrerupa programul pentru a nu supune omul in fata unui risc. Ei bine, oamenii de stiinta de la Human-Robot Interaction Lab incearca sa introduca aceasta caracteristica la roboti.

Echipa de cercetatori se bazeaza pe aceleasi conditii umane pe care creierul nostru le foloseste atunci cand facem ceva. In aceste conditii, in subconstient ne trec cateva scenarii pe care le luam in considerare inainte de a face unele actiuni: stiu cum sa fac acest lucru? Pot fizic sa fac asa ceva si chiar acum? Am obligatia sociala de a raspunde? Si, in final, violeaza vreun principiu daca nu respect normele?

Intrebari pentru roboti

Daca robotii pot fi conditionati pentru a-si pune aceleasi intrebari , acestia vor reusi sa se adapteze la situatiile neasteptate care vor avea loc in jurul lor. Ultimile doua intrebari sunt cele mai importante intrebari ale procesului: Un robot are nevoie de a decide daca persoana care ii atribuie sarcini are autoritatea sa actioneze asa si trebuie sa fie constient si de pericolul la care ii supune pe alti oameni- care nu sunt stapanii lui. Nu e usor pentru oamenii de stiinta sa puna acest lucru in practica, dar se incearca din rasputeri, astfel incat sa nu existe un razboi intre oameni si roboti pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.