De cele mai multe ori, religia este vazuta ca un domeniu ce se afla in contradictie cu stiinta evolutiei, insa potrivit unei noi cercetari, se pare ca religia ar putea fi, de fapt, un produs al acestui proces biologic fundamental.

Frica de a suporta mania lui Dumnezeu sau a altor zei, ar putea juca un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea speciei noastre- sustin expertii in evolutia umana. Astfel, cercetatorii sustin ca, credinta intr-o fiinta divina care ne va pedepsi daca comportamentul nostru neadecvat, ar putea permite ca oamenii sa coopereze intr-un mod pe care rudele noastre din regnul animal nu il practica. Sentimentul de a fi urmarit de catre o fiinta omniprezenta sau supranaturala poate fi motivul pentru care oamenii au evoluat ca specie mai putin egoista.

Asadar, nivelul crescut de cooperare este considerat de catre cercetatori ca fiind una din trasaturile cheie care au permis lui Homo Sapiens sa aiba succes.  Profesorul Dominic Johnson- expert in biologia evolutionista si relatii internationale de la Universitatea din Oxford, este de parere ca acest lucru ar putea fi motivul pentru care frica fata de Dumnezeu este o caracteristica atat in dominanta in lumea religioasa.

Frica de pedeapsa divina

In cartea sa „God is Watching You”, acesta sustine ca, credinta in pedeapsa divina este, de fapt, impregnata in ADN-ul nostru, conducand astfel la dezvoltarea religiilor lumii. Acesta sugereaza ca teoria sa este opusa a ideii evolutioniste dezvoltate de Charles Darwin, sustinand, de fapt, ca religia este un produs al evolutiei umanitatii.

„Capacitatea noastra de a anticipa recompense sau pedepse care rezulta in urma comportamentului adoptat de noi, cu certitudine ar fi fost favorizate de catre selectia naturala a lui Darwin, deoarece acesta a promovat supravietuirea si reproducerea. Eu sunt de parere ca religia este o varianta extinsa in ceea ce priveste anticiparea si pedeapsa naturala. Cei care au frica de Dumnezeu sunt mai in masura sa evite furia fata de semenii lor, crescand astfel si recompensa fata de cooperare”.

Profesorul Dominic Johnson a adaugat ca motivul pentru care ne este frica de pedeapsa a devenit o forta atat de importanta in religie. Astfel, acesta sustine ca frica este o trasatura mai subliniata in religie, mai degraba decat iubirea sau altruismul- care sunt lucruri promovate in majoritatea religiilor mari- cum este si Crestinismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *