In trecut transhumanta era obicei care se respecta cu sfintenie. Cresterea animalelor era preocuparea numarul 1 in randul celor care locuiau la tara. Daca unele animale se tineau la curte, altele aveau nevoie de spatiu si de locatii inverzite. Asa au aparut stanele si pascutul ca si preocupare a celor din mediul rural.

Se mai practica actual ceea ce tine de cresterea animalelor? Intr-o forma moderna acum avem ferme si crestem animale pe banda rulanta. Spunem ca totul este dupa norma europeana. Doar ca preocupari precum oieritul spre exemplu nu ar trebui uitate. Acum, sa amenajezi o stana ai insa nevoie de ceva mai multa munca.

Specialistii si echipa ce lucreaza sub numele Proiecttransilvania.ro au o intreaga munca de facut si un plan bine stabilit pana cand ajung la punctul final de constructie. Asta daca e sa tinem cont de norme, daca e sa ne gandim la ceea ce inseamna calitatea in proiectare, executie de asemenea. Cu ce se ocupa acestia? Ca domeniu de activitate au in vedere constructiile si amenajarile pastorale.

Vei ajunge la Proiect Transilvania daca te va interesa sa construiesti un grajd in zona de munte, o tabara de vara pentru animale, o stana de ce nu. Toate acestea au rand pe rand facilitati pe care le ofera si dincolo de asta exista o mare varietate de aspecte de care se tine cont. Nu sunt la fel desi in marte parte se porneste de la acelasi pas.

Ce inseamna sa faci o stana spre exemplu. Daca in trecut conta numai sa detii o parcela si sa ai curaj sa incerci, sa incepi sa construiesti chiar si singur, acum sunt avize si planuri de care tine cont o ulterioara constructie. Si anume, in prima faza se are in vedere analiza locului in sine, dupa care se trece la partea de analiza a solului, prin recoltare de probe pentru laboratorul agrochimic si pedologic.

Inginerul agronom este cel care isi da avizul pentru ca o constructie in zona sa fie realizata. Abia dupa un lung sir de acest gen se are in vedere documentatia necesara pentru a se trece concret la constructia in sine, de ordin pastoral, de orice fel.

Pasii premergatori sunt, pana una alta, chiar necesari. O constructie subreda are sanse sa nu isi arate investitia si sa fie o pierdere de timp si de bani cand nu rezista. Avand in vedere ca o constructie pastorala este cea care sta in bataia vantului, se loveste de intemperii si conditiile precum si zona in care se realizeaza sunt total diferite de o casa exista o acuta nevoie de proiectanti si de experti. Asa cum se gaseste si pe Proiecttransilvania.ro expertii sunt de chemat daca intentia este aceea de a ne intoarce la vechiuri obiceiuri, la crescut de animale.

Cu nostalgia ce ne caracterizeaza acum era moderna, cu dorinta de a face ceva util si de a continua o meserie veche de cand lumea, o stana sau orice alt tip de constructie pastorala are nevoie de proiect modern si conditii mai avansate fata de trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *