Irlanda a organizat un referendum privind casatoria intre persoanele de acelasi sex. Astfel, populatia Irlandei a fost intrebata daca ar trebui sa adauge la constitutia lor o noua lege prin care casatoria ar putea fi realizata intre doua persoane, indiferent de sexul acestora.

Un responsabil al taberei impotriva casatoriilor intre homosexuali recunoaste infrangerea in cadrul referendumului. Premierul irlandez Enda Kenny, de orientare democrat-crestina, a adus sambata un omagiu miilor de tineri imigranti care s-au intors in aceasta saptamana pe insula, pentru a vota vineri in referendumul privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Vineri, in ziua votului, retelele sociale s-au umplut de fotografii si filmulete postate de utilizatori care veneau pe calea aerului, pe apa sau pe uscat in Irlanda ca sa poata vota in referendum, fenomen nemaiintalnit pana acum in aceasta tara. Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala in 19 tari din intreaga lume.

Referendumul are loc la 22 de ani dupa ce Irlanda a scos homosexualitatea de sub incidenta legii penale. Irlanda este o tara profund catolica, unde, in 2011, 84,2% din populatie s-a declarat romano-catolica.

Suporterii votului afirmativ din Irlanda, sustin ca introducereaa casatoriei intre persoanele de acelasi sex, va insemna o securitate mai mare asupra cuplurilor gay, care vor fi recunoscute din punct de vedere constitutional, nu doar legal.

Principalul pardit de opozitie al casatoriilor gay in Irlanda, au fost formate din grupuri religioase, cu un numar de episcopi catolici care au indemnat populatia sa voteze „NU” in acest referendum. Mai multe culte religioase din Irlanda si-au exprimat opozitia negativa fata de casatoria gay. In ultima perioada a acestei campanii, sustinatorii casatoriilor gay si-au acuzat oponentii ca ar fi finantat de catre grupurile evangheliste din Statele Unite. Bineinteles, acest lucru este unul ilegal, iar acestia neaga existenta unei astfel de legaturi cu oamenii bisericii din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *