Se spune ca diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei. Scumpe fara doar si poate se intelege preferinta si placerea de a detine un accesoriu frumos definit cu diamante. Acesta se formeaza din carbon, expus unor conditii extreme, temperaturi de peste 1000 de grade, cu o presiune de 4,5 gigapascali.
Dimantele se pot forma si in laborator. Asta nu este nimic nou. Insa cand exista si posibilitatea unei ploi de diamante. Asta pentru ca Saturn si Jupiter sunt planetele care prin caracteristicile mediului pot favoriza aparitia, formarea pietrelor pretioase. Este vorba de mentanul din atmosfera si furtunile foarte puternice ce se intalnesc aici. Procesul complet de formare a diamantelor inseamna formarea mai intai a unor particule mai simple de carbon. Dupa ce intervine si o presiune ridicata astfel de particule se transforma in grafit.
Urmeaza ca in timp ce aceste particule cad sa patrunda in atmosfera si rand pe rand sa intalneasca altfel de conditii. Grafitul este supus asadar unei mari presiuni si cu o temperatura de asemenea la o cota foarte ridicata va rezulta diamantul in forma sa solida. Si daca acesta este cursul de formare se pare ca exista sanse ca in fiecare an sa fim mai bogati cu tone de diamante. Exista totusi o problema legata de temperatura de la nivelul solului pe Jupiter si Saturn. Aceasta nu permite ca pietrele pretioase sa ramana in forma lor normala ci sa devina un fel de ocean lichid de diamante.
Nu este prima data cand se lanseaza aceasta teorie. De altfel a existat o perioada cand cercetatorii credeau ca Neptun si Uranus erau planetele ce pot forma pietrele adorate mai ales de doamne. Ce s-a schimbat? Nimic ci doar s-a descoperit ca Saturn si Jupiter au mai putin metan, respectiv Neptun si Uranus au temperaturi mai mici ce nu vor topi la propriu diamantele.