Internetul. Te conectezi zilnic, cauti la orice ora din zi cate o informatie menita sa iti usureze un proces. Esti contra timp, uneori intri de placere pe platforme de socializare insa cu toate ca pare totul ideal, ca vine cu avantaje in egala masura afecteaza. Nu e de mirare ca in SUA spre exemplu deja s-au constatat cazuri de dependenta de internet.

In primul rand efectele adverse ale „consumului” exagerat de internet este o asociere anormala cu viata reala. Incepem practic sa ne contopim viata reala cu cea online, sa traim in acea lume mai mult si sa devenim absenti in alte privinte. Este mai usor sa vorbesti pe chat si sa povestesti cu prietenii decat sa te obosesti in a iesi in oras cu acestia. Devine apoi o obisnuinta si incet incet furnizam informatii ce se vor intoarece impotriva noastra.

Un prim exemplu ar fi cel legat de hoti. Practic le oferi pe tava informatii despre viata ta. Postam pe platformele de socializare fie fotografii din vacante, fie mentionam unde suntem si asta in mod frecvent. Deja se contureaza un profil, o posibila tinta, deja hotii sunt cu un pas mai aproape de planul lor. Si cum nu era de ajuns intervine si o atentie prea mult captata in lumea online in defavoarea vietii reale.

Insa ceea ce tine de asa zisele efecte adverse nu se opreste aici. Dependenta este poate deja punctul critic. In SUA exista deja campanii menite sa faca viata la fel sau chiar mai mult interesanta decat pana acum, acolo unde s-a pierdut delimitarea dintre online in lumea digitala si online in viata reala. Si cei mai expusi sunt adolescentii, cei care se lasa ademeniti in cel mai usor mod. In cazul adultilor acestia sunt motivati oarecum de munca, devin prea mult conectati la mail si tot ceea ce sta in lista de indatoriri ale jobului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *