GreenwichCei mai multi turisti care viziteaza Londra isi doresc sa mearga si la Obervatorul Greenwich, unde pot gasi linia imaginara ce uneste zero grade longitudine si care se intinde la un pol la altul. Acesta linie imaginara desparte emisfera estica de cea vestica. Daca pana in prezent am fost pacaliti ca aici este locul unde se despart cele doua emisfere, se pare ca nu aici se gaseste zona reala, ci cu 102 metri mai la est. Insa, de ce a fost tinut secret acest lucru?

Diferenta dintre meridianul marcat si cel adevarat

Diferenta dintre locul marcat al Greenwich si locul adevarat care separa cele doua emisfere a fost descoprerita in anul 1960, moment in care s-au folosit pentru prima data sateliti de calculare a pozitiei exacte pe pamant. Astfel, locul oficial a fost stabilit ca fiind meridianul 0, dupa ce oamenii de stiinta au folosit un bazin de mercur. Mercurul era considerat a fi paralel cu suprafata pamantului, avand un nivel de precizie destul de ridicat. Insa, sistemele GPS din prezent dau dovada de o acuratete incredibila, iar cercetatorii au reusit sa explice abia in ziua de azi de ce exista aceasta diferenta de 102 metri intre cele doua linii imaginare ale meridianului 0.

Specialistii de la Universitatea din Virginia au descoperit ca responsabil pentru aceasta situatie o reprezinta forma putin turtita a pamantului. Astfel, sistemele GPS tin cont de forma reala a Terrei dar si de gravitatia inegala, astfel ca liniile care marcheaza longitudinea nu au o distributie egala pe toata suprafata globului. Asadar, pozitia Meridianului 0 este marcat gresit. Cercetatorul sef de la Universitatea din Virginia, Ken Seidelman, sustine urmatoarele: ”Cred ca ar fi o idee buna sa fie marcat clar locul pe unde trece meridianul zero. Ar oferi astfel o explicatie clara vizitatorilor care folosesc un GPS in acel loc si vad ca GSP-ul le arata ca se afla pe meridianul zero. Ar fi o noua atractie turistica.”

Din cauza faptului ca meridianul Greenwich are scop numai turistic, oamenii de stiinta precizeaza ca aceasta diferenta nu are nicio consecinta asupra stiintei si cercetarilor stiintifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *