Anul trecut a fost unul dezamagitor pentru piata masinilor noi, care a ajuns la un minim de la evolutie incoace vanzandu-se doar 68000 de masini.

Clase de modele

Din masinile noi cumparate in 2013, 46% au fost de clasa B si 22% clasa C, in timp ce SUV-urile au avut o pondere mult peste media europeana (19%). Clasa mini a avut o cota de numai 2,7%, in timp ce clasele E si F au avut 1,3% din total. Ca volume, in 2013 doar clasele B si F au crescut, in timp ce clasa E a avut scadere de 27%.

Cele mai vandute modele

Dacia Logan a fost de departe cel mai cautat model din piata romaneasca anul trecut, cu peste 10.000 de unitati. Sandero si Duster au depasit 4.000 de vehicule vandute. Cele mai vandute masini de import au fost Skoda Octavia si Volkswagen Golf, care au depasit fiecare 2.500 unitati. Alte cinci modele au depasit 1.000 de unitati vandute: Renault Clio, Ford Focus, Dacia Dokker, Skoda Rapid si Dacia Logan MCV.

Cele mai cautate culori

Datele APIA arata ca 32% dintre masinile noi vandute anul trecut au fost albe, 24% au fost culoarea gri, iar 16% albastru. Putin peste o zecime dintre masini au fost negre, 7% au fost rosii, iar 6% maro. Culorile foarte rare – galben, verde, portocaliu si violet – au avut fiecare sub un procent din piata.

Diesel vs. Benzina

Circa 54% dintre masinile noi vandute au fost pe motorina, ponderile fiind de 95% la BMW, 88% la Mercedes-Benz si 85% la Audi. La Dacia ponderea diesel-ului e de 46%, iar la Volkswagen si Skoda de peste 60%. Sunt marci la care majoritatea clientilor aleg masini pe benzina: la Suzuki ponderea a fost de 97%, la Opel de 65%, la Hyundai de 60% si la Nissan de 57%.

Masini SH vs. masini noi

Anul trecut s-au inmatriculat de peste trei ori mai multe masini noi decat second-hand-uri, iar varsta medie a masinilor SH aduse din import a fost de 10,7 ani. Raportul dintre masinile SH si cele noi a variat enorm de la judet la judet, fiind cel mai mic in Bucuresti, unde s-a inregistrat deci o diferenta foarte mica intre masinile SH inmatriculate si cele noi. Ilfov, Constanta, Calarasi si Arges au rapoarte mai mici de 6:1 intre SH si masini noi, in timp ce la polul opus, in Salaj, raportul a fost de 41:1, in Mehedinti de 36:1, iar in Botosani de peste 25:1.

Previziuni pentru 2014

Reprezentantii APIA nu au asteptari mari de la piata masinilor noi, ci doar asteptari modeste, estimand ca piata va ramane undeva la nivelul anului trecut, mai ales ca nu se intrevede vreun motiv pentru care lucrurile sa se imbunatateasca in piata. Cei de la APIA spun ca evolutia pietei va depinde mult de data inceperii Programului Rabla, de modul in care se vor fiscaliza importurile de vehicule rulate si de relaxarea conditiilior de obtinere a creditelor pentru autovehicule.

Dincolo de datele prezentate de APIA trebuie precizat ca piata interna second-hand ramane blocata din cauza din cauza timbrului de mediu introdus in martie 2013, timbru care a descurajat zeci de mii de oameni ce ar fi dorit sa-si vanda masinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *