Irisin suna ca o opera a lui Tolkien, fiind asemanator cu numele unui personaj din Lord of the Rings. Dar in timp ce irisin ramane ceva misterios, acesta este un termen stiintific pentru un hormon care este legat de activitatea fizica. Cu toate acestea, lucrul ciudat despre irisin este ca nimeni nu este sigur de existenta sa, acesta fiind un lucru extrem de discutat in comunitatea medicala.

Insa, un nou studiu realizat recent sustine ca irisinul este cat se poate de adevarat si nu este niciun mit, asa cum sustinea literatura stiintifica din trecut. Studiul, condus de catre Bruce Spiegelman de la Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School, a reusit sa descopere urme de irisin in sangele uman la nivel nanogramelor.

Cercetatorii au analizat irisinul din probele de sange de la indivizi sedentari dar si de la persoane care au avut parte de un antrenament aerobic de 12 saptamani. Astfel, acestia au descoperit ca nivelul de irisin a ajuns la 3,6 nanograme/ mililitru in cazul oamenilor sedentari, si 4.3 nanograme/ ml in cazl oamenilor activi. Rezultatele demonstreaza, de fapt, ca irisinul chiar exista, si se modifica in timpul exercitiilor fizice.

Irisinul nu este un mit

Insa, de ce este acest subiect atat de controversat? Spiegelman sustine ca cercetatorile realizate anterior au portretizat irisinul ca fiind un mit, cunoscut ca ATA. Ca si rezultat, studiile din trecut au fost de parere ca ATA insemna ca gena era de fapt o pseudogena, care nu reusea sa serveasca niciunei functii.

Hormonul, care a fost numit dupa zeita greaca Iris, are un efect puternic asupra tesutului adipos. Atunci cand nivelul irisinului din corp se afla in crestere, acesta activeaza genele care transforma grasimea alba – care contribuie la obezitate – in grasime maro – care este benefica. Aceasta din urma arde mai multe calorii decat exercitiul fizic. De asemenea, irisinul imbunatateste toleranta la glucoza. Descoperirea constituie un important pas in intelegerea mecanismelor biologice prin care exercitiul fizic creaza efecte benefice de-a lungul corpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *