iluzieOchii nostri au tendinta de a sari peste unele informatii, iar creierul nostru se grabeste sa traga concluziile. Acest lucru se intampla din cauza ca avem parte de atat de multe informatii vizuale, incat creierul nostru are nevoie de unele comenzi mai rapide pentru a le procesa. Aceasta trasatura a evoluat pentru a ajuta oamenii timpurii sa supravietuiasca momentelor in care se intalneau cu pradatorii, insa, de asemenea, inseamna ca putem fi pacaliti foarte usor de iluziile simple.

Oamenii de stiinta explica ca in momentul in care ne uitam la ceva, ceea ce vedem defapt este lumina. Apoi, lumina este transformata in semnale electrice pe care creierul le poate transforma, la randul sau, in imagini. Acest proces are loc in aproximativ o zecime de secunda, astfel ca, la un moment dat, ochii omului au tendinta de a inmagazina o cantitate incredibila de informatii.

Cel mai faimos si cel mai dramatic exemplu de iluzie optica este cel in care sunt reprezentate niste cercuri rotative. Cu toate ca cercurile din imagini dau senzatia ca acestea se misca, in realitate acestea sunt stationare. Efectul functioneaza cel mai bine in cazul vederii periferice, astfel ca, in momentul in care ne indreptam privirea pe unul din cercuri, acesta va ramane pe loc, in timp ce cele din jurul sau se vor misca. Aceasta iluzie optica a fost realizata de catre pishologul japonez Akiyoshi Kitaoka de la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto.

Iluzia pe care creierul nu o uita

Daca esti de parere ca zgomotele pe care le auzi in jurul tau provin din afara, atunci inseamna ca  trebuie sa te gandesti de doua ori. In momentul in care creierul tau aude ceva, modul de interpretare al acestuia se bazeaza atat pe evenimentele externe cat si pe propriile asteptari. Acest lucru se intampla deoarece creierul uman se asteapta sa auda un anumit lucru, si va reusi sa modifice sunetele provenite din exterior pentru a face sa raspunda asteptarilor sale. Cu toate acestea, psihologii si oamenii de stiinta nu au putut determina cu exactitate ce anume cauzeaza acest fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *