In general, fiecare opera, constructie etc este atribuita cuiva – mai rar, exista si documente sau alte lucruri similare ale caror autori nu sunt cunoscuti. Insa, stiati ca exista cazuri in care anumite lucruri sunt atribuite unor persoane care … nici macar nu exista?

Un caz celebru este cel al cartilor „Nancy Drew”, publicate incepand cu anii 1930 de catre autoarea Carolyn Keene. Ce nu stiati, poate, este ca autoarea nu a existat niciodata. Cartile sunt produsul a mai multor scriitori, Carolyn Keene fiind un pseudonim. Acest lucru n-ar fi fost foarte surprinzator, daca editura le-ar fi permis acestora sa recunoasca: autorii trebuiau sa semneze un contract secret, prin care li se interzicea sa ceara drepturi sau sa afirme ca ei sunt autorii reali ai cartilor.

Iva Toguri
Iva Toguri

Un alt nume cunoscut este „Tokyo Rose” („Trandafirul din Tokyo”), o japoneza care in al Doilea Razboi Mondial transmitea mesaje demoralizatoare pentru soldatii americani. Dupa razboi, doi jurnalisti au gasit-o pe aceasta femeie, care a fost judecata, acuzata de inalta tradare, inchisa timp de zece ani si amendata 10.000 de dolari. O singura, mica problema: armata americana monitoriza transmisiunile inamicilor 24/7 si a declarat ca nu exista niciun „Trandafir din Tokyo” – era doar o porecla data tututor femeile japoneze care vorbeau engleza, de la radio. Deci, pe cine au arestat, de fapt? Pe Iva Toguri, o japoneza nascuta in California, care a facut exact opusul a ceea ce am descris. Aceasta se afla in Japonia in 1941, avand grija de matusa ei, urmand sa se intoarca acasa – din pacate, in acea zi japonezii au bombardat Pearl Harbor, lucru care i-a cam ingreunat intoarcerea, dupa cum va imaginati. Neavand de ales, a ramas in Japonia, unde s-a angajat la Radio Tokyo, lucrand sub un maior australian capturat care trebuie sa transmita propaganda in engleza. Insa, pentru ca superiorii japonezi nu intelegeau engleza, maiorul si Toguri au inceput sa trimita mesaje pro-America. Dupa razboi, reporterii dornici de o poveste buna, au gasit-o pe Toguri, s-au gandit ca aceasta se potriveste profilului si ce a patit am explicat mai sus. Aceasta a fost intr-un fel gratiata de acuze in 1977 de catre Gerald Ford. Totusi, „Tokyo Rose” inca mai este folosit in SUA pentru a desemna o persoana care nu isi ajuta tara, in ciuda faptului ca aceasta nu a existat niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *