Artrita este o afectiune ce poate sa apara din cauze diverse. Efectiv definitia artritei spune ca aceasta indica inflamarea unei articulatii. Fiecare articulatie din corpul omenesc este formata din doua capete osoase acoperite de un cartilaj. In momentul in care este afectat acel cartilaj, capata neregularitati sau este supus eroziunii din diverse cauze, apare si artrita.

O forma mai specifica a artritei este artrita reumatoida, o afectiune inflamatorie cronica ce afecteaza cu preponderenta incheieturile mainilor si picioarelor. Spre deosebire de alte forme de artrita, artrita reumatoida afecteaza incheieturile, provocand inflamatii dureroase ce pot sa conduca, daca nu sunt tratate la timp, la erodarea oaselor si la deformarea incheieturilor.

Incadrata in categoria bolilor autoimune, artrita reumatoida isi face aparitia atunci cand sistemul imunitar ataca din greseala tesuturile propriului organism. Pe langa faptul ca provoaca probleme la nivelul incheieturilor, artrita reumatoida poate uneori sa afecteze si alte organe ale corpului – cum ar fi pielea, ochii, plamanii sau vasele de sange. Desi poate aparea la orice varsta, de obicei persoanele de peste 40 de ani sunt mai predispuse la artrita reumatoida, in special femeile.

Ca si semne si simptome ale artritei reumatoide pot fi incluse rigiditatea, inflamarea incheieturilor, aparitia de mici noduli care impiedica miscarile lejere ale mainii, chiar si amorteala sau furnicaturi locale.

Din pacate nu exista un tratament care sa ajute la eliminarea completa a artritei reumatoide. Fie ca este vorba de artrita reumatoida localizata la mana sau la o alta incheietura, pot fi folosite doar tratamente si medicamente care sa reduca inflamatia si care sa amelioreze durerea. De asemenea in cazurile de artrita reumatoida medicii recomanda adesea sesiuni de kinetoterapie care sa exerseze membrele si incheieturile afectate si care sa arate pacientului cum sa le foloseasca pentru protejarea articulatiilor si ameliorarea durerilor.

Exista cazuri in care se impun chiar interventii chirurgicale. Aici chirurgi specializati pot trata prin inlocuire articulatia inflamata, insa, ca intotdeauna, este mai buna tot timpul calea preventiva. Astfel fizioterapia si medicamentele care sa ajute la reducerea inflamatiilor sunt prescrise in prima faza, interventiile chirurgicale de inlocuire a incheieturilor, de reparare a tendoanelor sau de realiniere a incheieturilor afectate fiind solutii de ultima instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *