Chiar daca pare greu de crezut ca dupa ce ti-ai implinit perioada mult dorita cu vacanta cu tot te simti depresiv iata ca se intampla. Si este deja un fenomen destul de comun in ultimul timp. Specialistii il definesc chiar ca o depresie insa care in mod normal ar trebui sa dureze nu mai mult de 1 pana la 3 zile. Dupa caz, tine mai mult de o readaptare la un anume program de munca si rutina de zi cu zi.

Sindromul post-vacanta

Numit sugestiv si definitoriu pentru ceea ce se intampla cand ne intoarcem din vacanta, sindromul cu pricina este o bataie de cap. Poate afecta pe toata lumea, deci inclusiv categoria de copii. Ca tot suntem la debut de septembrie, riscul ca scolarii sa simta depresia de dupa vacanta este tot mai mare.

De la mic la mare, cu totii avem acea senzatie de moleseala, lipsa de chef si energie, implicare si poate chiar si dureri difuze. Ne intoarcem din vacanta unde nu am avut program ci libertate deplina, cand nu am tinut cont de nimic si nici macar de grija zilnica a casei. Si cand totul se schimba la 180 de grade, este poate si normal sa resimtim greul cazului.

Specialistii spun de asemenea ca exista un caz similar si cu sfarsitul de saptamana. Suntem atat de nerabdatori sa inceapa weekendul si mai apoi lunea ne simtim mai depresivi ca nicicand. Doar ca totul este trecator.

Trecem cu vederea sau tratam?

Mai ales in cazul copiilor trebuie sa tinem cont de eventuale schimbari de comportament pe termen lung. Trecerea de la o situatie la alta ar trebui sa fie una usoara pentru a nu resimti acelasi nivel de dificultate in adaptare. In pasi mici, inainte de inceperea anului scolar spre exemplu parintii pot incepe un soi de program ca si rutina, cel putin pentru timpul de mancare si somn. Obisnuinta aceasta ar putea fi de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *