Numarul celor care se intreaba „De ce cumpar mai mult decat este nevoie?” este din ce in ce mai mare si este una din intrebarile care ne indeamna sa ne gandim de doua ori inainte de a achizitiona un lucru. De fapt, cu totii ar trebui sa ne oprim cateva secunde si sa ne gandim care este folosul de a arunca bani pe diverse lucruri de care chiar nu avem nevoie si din ca motiv nu ne putem dezlipi de acest lucru involuntar de cele mai multe ori. Daca am gasi un raspuns care sa ne conduca la o mai buna judecata cand este vorba de banii nostri, probabil cu siguranta ne-am face viata mai usoara, iar resursele noastre s-ar aloca pe investitii mai importante.

Iata care ar fi principalele motive pentru care achizitionam diverse lucruri:

1. ne gandim ca ne vor face sa ne simtim mai in siguranta. De fapt logica este cam asa: daca detinem un lucru material si ne aduce securitate, precum hainele, acoperisul casei, mijloace de transport, excesul de acestea s-ar accentua intr-o mai mare securitate a noastra. Dar dupa ce ne satisfacem nevoile de baza, securitatea psihica este mai mica decat am crezut si poate sa dispara mai repede decat am realizat.

2. consideram ca ne face mai fericiti. Nimeni nu admite ca o cautare catre fericire implica posesia, de a avea cat mai multe lucruri in „averea”noastra. Cumparam case mai mari, masini mai moderne, tehnologie de ultima generatie si articole vestimentare in speranta ca vom deveni mai fericiti. Din pacate, adevarata fericire este un exces psihic al gandirii noastre.

3. suntem mai sensibili la publicitate decat am putea crede. Spor-urile publicitare si mesajele acestora ne creeaza acelasi efect de masa: de a achizitiona instantaneu produsul pe care l-am vazut in reclama respectiva, cu toate ca nu avem nevoie de el.

4. speram sa impresionam alte persoane din jurul nostru. Gama larga de articole pe care o detinem va crea impresia de dezvoltare continua, de a fi in pas cu moda, dar de fapt ne aglomereaza dulapurile din ce in ce mai mult.

5.  incercam sa compensam unele deficiente pe care le avem. In mod constient cautam sa fim impliniti prin hainele pe care le purtam sau prin masinile pe care le conducem, in incercarea de a cauta ceva ce am pierdut, singuratatea sau durerea interna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *