Ma numar printre persoanele care vorbesc prin somn si nu-mi e rusine cu asta. Doar ca aceste secvente in care vorbesc eu arata de fapt ca eu am anumite probleme medicale. Si am aflat acest lucru zilele trecute cand incercam sa ma documentez in acest domeniu. Am aflat astfel ca barbatii de varsta mijlocie care se manifesta fizic in timp ce dorm, in sensul ca gesticuleaza, lovesc si chiar vorbesc, sunt de cinci ori mai predispusi sa sufere de dementa.

Un studiu realizat recent sustine ca un astfel de comportament in timpul somnului, asociat adesea si cu somnambulismul, este cel mai puternic semnal ca persoana in cauza ar putea suferi de dementa.
Totodata, un detaliu ce poate parea amuzant sau trece neobservat – sofatul in timpul somnului, cand mainile sunt ridicate, ca si cum ar sta pe volan – este tot in stransa legatura cu dementa, respectiv cu un anumit tip de dementa, cea cu corpi Lewy.

Spre deosebire de cei care au halucinatii, un alt factor de risc important in aceasta boala, somnambulismul, vorbitul si gesticulatul in timpul somnului sunt comportamente cu mult mai periculoase, care arata un risc mai mare ca persoana in cauza sa fie diagnosticata cu dementa.
In mod paradoxal, insa, concluziile nu se refera si la femei, unde legatura intre aceste comportamente din timpul somnului si aparitia dementei cu corpi Lewy nu este atat de puternica. Deci, eu ma numar oarecum printre norocoase, in primul rand ca sunt femeie si in al doilea rand, fiind femeie inca nu am ajuns la dementa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *