Fizica- Sfarsitul cosmologiei. Stiinta se ridica impotriva frontierelor filosofice. Cosmologii au analizat cu atentie perioadele mai vechi de timp, chiar si pana la fenomenul de Big Bang, insa acestia nu stiu ce a cazut in fata lor. Cosmologii declara ca nu stiu daca lumea pe care o vedem in jurul nostru este infinita din punct de vedere spatial, sau daca exista alte lumi dincolo de orizontul pe care noi il cunoastem. Apoi apare marele mister: niciun cosmolog nu are nicio idee de ce exista ceva decat nimic.

Economie- Ce a cauzat capitalismul? Discutiile despre originile capitalismului, care sublinieaza diferenta intre explicatiile conceptului de „internalist”, vad capitalismul ca fiind un rezultat al conditiilor speciale in societatea occidentala; explicatia unui „externalist” ar putea sa defineasca acest lucru ca un produs de exploatare in Occident, fiind caraterizat de sclavie.

Sex- Statistici sexuale. Barbatii se gandesc la sex la fiecare sapte secunde care trec; 84% dintre femei sunt nemultumite din punct de vedere emotional; americanii care sunt singuri au parte de mai mult sex decat cei care sunt casatoriti; 69% dintre persoanele cu varsta de peste 35 de ani au avut relatii inafara casatoriei- cam asa descriu cercetatorii statisticile sexuale. Insa, trebuie sa tinem cont ca aceste statistici mint, deoarece oamenii care raspund la aceste sondaje, care includ intrebari despre viata lor sexuala, nu reprezinta o proba de incredere in acest domeniu dar nici in alt sondaj realizat in alt domeniu, de exemplu.

Ecologie- Natura in oameni. Ce inseamna sa fii cu adevarat ecologist daca influenta umana asupra planetei are un impact uimitor in epoca noastra? Unii oameni de stiinta doresc sa schimbe numele epocii in care traim si sa fie recunoscuta sub numele de epoca „anthropocene”. Aceasta propunere implica o schimbare fundamentala. Se spune ca omenirea a „depasit” natura. Asadar, recordul geologic va deveni doar o expresie a prezentei umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *