Nu detin un smartphone, insa am un telefon obisnuit, si cu toate acestea tot ma simt oarecum dependenta de el. Nu stiu cum mi-as imagina o zi fara acest obiect. Chiar daca nu are cine stie ce aplicatii sau caracteristici, tot am nevoie de el pentru a suna, a da mesaje, pentru a face poze in unele situatii mai urgente si mai ales de a intra pe internet pentru unele informatii sau pe retelele de socializare.

Acum imi imaginez ce s-ar face altii care detin un telefon inteligent, cu tot felul de trasaturi si aplicatii faine daca le-ar fi luat, furat sau daca li s-ar strica. In loc de oameni care trec printre noi cu privirea numai in jos, la ecranul telefonului, le-am vedea fetele cu adevarat, i-am putea vedea cum zambesc sau cum se bucura la vederea unei cunostinte pe care daca ar avea atentia toata indreptata doar spre gadget, nu ar mai zari-o.

Nu-i asa ca ar fi o lume mai buna, mai frumoasa, mai vesela, daca toti dintre noi am ridica ochii din pamant si ne-am privi unii pe altii, am vedea cat de frumos este afara, am zambi celor ce trec pe langa noi si nu am mai trece prin viata, ca mai apoi sa ne intrebam unde a disaprut timpul si vremurile bune?

Cum am ajuns sa devenim atat de axati de tehnologie si sa uitam ca suntem oameni? De ce am ajuns sa evitam a vorbi fata in fata, de a ne plimba, de a merge la un film impreuna, in schimbul unor butoane si ecrane cu touchscreen care mai de care mai profesioniste si scumpe?

De ce alegem sa depindem de beneficiile unui smartphone, de care ajungem atat de legati incat uitam de oamenii de langa noi, de mancare, de zilele frumoase, de carti, de iesitul la un picnic, de sportul practicat alaturi de prieteni?

Pe langa dependenta pe care o creaza si teama de a ramane fara aceste gadgeturi, posesorii de smartphone-uri pot contacta si o gramada de bacterii, care pot duce la afectiuni chiar grave ale pielii. Acestora le mai este redusa si atentia foarte tare din cauza importantei pe care o acorda telefoanelor, riscand producerea unor accidente sau incidente serioase. Un alt risc al dependentei de smartphone-uri mai este si problema lipsei de somn si de odihna corespunzatoare necesara unui persoane.

Doar pentru ca s-a inventat asa ceva, asta nu inseamna ca trebuie sa ajungem sa stam in fiecare clipa cu telefoanele in mana, pe strada, la terase, acasa, cand de fapt este atat de bine sa mai luam o pauza de la atata tehnologie si sa redevenim iarasi simpli si fericiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *