Presedintele statului Burundi a respins solicitarea Uniunii Europene si a Statelor Unite prin care acestea doreau amanarea alegerilor controversate ce au fost stabilite in luna iunie a acestui an.

El a declarat ca o astfel de mutare ar arunca Burundi intr-o criza profunda. Cel putin 18 persoane si-au pierdut viata in protestele impotriva incercarii sale pentru un al treilea mandat, iar mai mult de 50.000 de oameni au fugit in tarile vecine. Belgia a declarat ca au fost alocate aproape 6 milioane de doalari in ajutorul Burundi, cu toate ca Uniunea europeana si Statele Unite au avertizat ca elegerile nu pot fi tinute pana in luna iunie. Saptamana trecuta, seful comisiei Uniunii Africane (UA), Nkosazana Dlamini-Zuma a declarat ca situatia actuala din Burundi nu esste una propice pentru alegeri.

Nkurunziza a declarat catre BBC ca protestelre impotriva celui de-al treilea mandat au fost inssotite de  forte exterioare si decese regretabile.

Opozitia si societatea civila a Burundi insista ca cel de-a treilea mandat al lui Nkurunziza este neconstitutionala si ca ar trebui sa se retraga. Prsedintele sustine ca primul sau mandat nu se pune la socoteala, deoarece el a fost ales de catre Parlament si nu ales direct de catre popor. Saptamana trecuta Curtea Constitutioana a sustinut aceasta interpretare. Nkurunziza a fost un lider rebel, care a decis soarta statului Burundi timp de 10 ani.

Protestele impotriva domnului Nkurunziza au avut loc in capitala, in Bujumbura, luni, acestea fiind aproape zilnice de cand s-a aflat ca Nkurunziza participa la alegerile electorale de la 25 aprilie.

Koen Vervaeke, reprezentantul special al Uniunii Europene a declarat ca exista incurajari catre guvernul Burundi de a lua masuri si de a calma situatia, ideea unei intarzieri in calendarul electoral fiind una benefica.

Belgia, fosta putere coloniala a Burundi, a declarat ca va renunta la 2.2 milioane de dolari si a anuntat ca va ajuta la organizarea aleegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *