In cazul in care va intrebati ce este alcoorexia trebuie sa stiti ca este o tulburare a alimentatiei care  face in ultima vreme foarte multe victime.

Semnalul de alarma asupra acestui flagel a fost tras de cercetatorii britanici. Alcoorexia implica saritul peste mese pentru a face economie de calorii din doza permisa zilnic, calorii care sunt “cheltuite” in schimb pe alcool.

Aflate sub presiunea incrucisata dintre dorinta de a fi suple si cea de a consuma alcool, multe femei prefera sa sara peste mese pentru a-si putea „permite” cantitatea de alcool de care simt nevoia.

Fenomenul a fost numit de specialisti alcoorexie, o combinatie intre „alcoolism” si „anorexie”.

Un motiv in plus de raspandire a acestei tulburari este popularitatea dietelor pe „puncte”, in care fiecarui aliment i se atribuie un punctaj. Pentru a nu depasi un numar de puncte calculat pe zi, multe persoane substituie punctele din mancare cu cele din alcool.

In Statele Unite alcoorexia este o afectiune foarte cunoscuta, iar acum se pare ca a pus stapanire si pe Marea Britanie.

Specialistii avertizeaza in legatura cu gradul inalt de risc al acestei boli care combina consumul excesiv de alcool cu problemele de alimentatie: „Persoanele devin dependente, un lucru extrem de nociv. Fenomenul este intalnit mai ales la persoanele bulimice decat la cele anorexice, insa aici ne confruntam cu o combinatie de calorii goale, fara valoare nutritiva, si comportament riscant care apare in timpul starii de ebrietate”, spune Janet Treasure, seful sectiei de tulburari de alimentatie din cadrul Institutului de psihiatrie din Londra.

Un gram de alcool are mai multe calorii decat aceeasi cantitate de carbohidrati sau proteine, o cantitate de 150 de ml de vin alb putand contine intre 150 si 170 de calorii. Acest lucru inseamna ca un pahar mare de vin (250 ml) contine la fel de multe calorii ca un pranz mediu usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *