Temperaturile ridicate par a fi un moment oportun pentru a consuma inghetata, pepene verde sau apa cu gheata, insa unii isi potolesc setea apeland la alte solutii. Este bine cunoscut faptul ca alcoolul afecteaza atat corpul cat si mintea in moduri profunde, dar exista si alte bauturi care afecteaza ficatul. Ce spui de apa tonica, apa cu gust amar, efervescenta, atat de des utilizata in consumul unui pahar de gin?

Initial, apa tonica a fost utilizata ca o modalitate de a livra chinina, un medicament impotriva malariei derivata din scoarta de copac cinchona din America de Sud. La inceputul anilor 1800, un ofiter britanic in India coloniala a inventat acest gin tonic, moment in care a realizat ca alcoolul a ajutat medicina intr-un mod incantator. Astazi, apa tonica continua sa contina chinina, insa rolul este inversat: o forma diluata si mai dulce a apei tonice „ajuta” ginul si vodka sa aiba un gust mai bun.

Printre alte alimente care sunt baute si ingerate numai din motive de gust, apa tonica este unica prin faptul ca a fost folosita pentru prima data ca si medicament. Din moment ce medicamentele tind sa aiba si efecte secundare, este posibil ca un risc de sanatate sa fie ascuns in jurul apei tonice? Raspunsul este da. Chinina este inca folosita pentru a trata malaria, cu toate ca doctorii o tin pentru cazurile in care agentul patogen responsabil pentru boala este rezistent la medicamentele mai noi. Chiar si asa, ar trebui sa bei aproape 20 de litri de apa tonica pe zi pentru a atinge doza necesara pentru a trata malaria.

Efecte secundare chinina

Efecte secundare sunt atat de grave incat FDA a interzis medicilor in anul 2010 sa ma prescrie medicamente pe baza de chinina deoarece se asociaza cu scaderea numarului de trombocite din sange- o scadere cat de mica a trombocitelor din sange ar putea conduce la hemoragii interne si externe, dar si la aparitia unor leziuni renale permanente. Chiar mai rau, astfel de efecte secundare apar in 25% din cazuri cu pacienti tratati cu chinina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *